Retorisk analyse av reklame. Hvordan analysere en reklame

Bokmål: Reklameanalyse

retorisk analyse av reklame

De som allerede spiser den vil synes reklamen er morsom, mens de som ikke har smakt kanskje får lyst til å gi osten en sjanse. Det at han er en kjent norsk eventyrfigur, gjør også at vi synes det han sier er troverdig. Det å møte tekstar som dei delvis kjende frå før, gjorde det lettare og meir engasjerande å følgje med. Denne lille brødteksten øker etosen til avsenderen og gjør at du tror på situasjonen. Her brukes det mange forskjellige situasjoner man kan møte på i skoletiden til å formidle budskapet. Det beste er om du i tillegg kan relatere dette slik at leseren ser at produktet dekker et av deres behov.

Next

Reklameanalyse

retorisk analyse av reklame

Fargen kan også symbolisere stopp, som betyr at man skal stoppe opp for å se på hva reklamen inneholder. Konteksten, eller den konkrete situasjonen vi er i når vi ser denne reklamefilmen kan være hjemme på tv-en eller på kino, ofte på kveldstider etter middag, når vi slapper av foran tv-en etter en tung og slitsom dag, noe som gjør at vi er villig til å prøve ut denne enkle måten lage middag på. Det er òg føremålstenleg å knytte retorikk til kompetansemålet etter 10. Senderen gir objektiv og nøytral informasjon om en sak eller et emne. Når ein reklame for mjølk jf. Tolkningen av reklamen endres litt etter hvilken modell man bruker.

Next

Hvordan analysere en reklame

retorisk analyse av reklame

Det at det er så gammeldags gjør at inntrykket blir mye koseligere. På de fleste reklamebilder pleier logoen å være plassert i høyre hjørnet så den er det siste vi ser. Reklamen omhandler familieidyll, sommer og viser til det å dele et måltid med de nærmeste. Du leser den litt mindre teksten rett etter du har lest den uthevede skriften kanskje flere ganger. I venstre hjørnet finner vi Freias logo, og i høyrehjørne ser vi «Nyhet» merket med rød skrift, en liten forklaring av produktet med hvit skrift og så et bilde av selve produktet. Når bilete og ord utdjupar kvarandre, uttrykkjer dei om lag den same informasjonen, men nokre gongar kan ordet spesifisere eller forklare innhaldet i biletet. Her burde kanskje Fjordland brukt kjøttkaker, som er litt mer norsk i mine øyne.

Next

Retorisk analyse av reklame fra Vinmonopolet

retorisk analyse av reklame

En annen side ved valg av farger er den symbolske betydningen vi ilegger disse fargene. Beskriv hvordan du opplever at avsender fremstår i reklameannonsen, og hvordan dette påvirker reklamen. Denne typen reklame finner vi vanligvis på nettet eller i aviser. Den spiller i hovedsak på nasjonalromantikk, dermed patos, og senderen framstår som en representant for tradisjoner, konservativ men også nytenkende. Reklamen består av troverdige elementer som vekker følelsene våre.

Next

Retorisk analyse av reklame fra Vinmonopolet

retorisk analyse av reklame

Disse røde tråene her fungere veldig godt, særlig for oss nordmenn. Argumentasjonen som TineMelk kommer med er ganske holdbar og troverdig. Bildet sier noe helt annet enn teksten Er bildet ironisk? Filmen: Hvem sier hva, i hvilken kanal, til hvem, med hvilken effekt? Gir logoen og slagordet et spesielt inntrykk? I retorisk forstand viser den til patos. Freia her derimot valgt å gå bort fra denne normen. Det er en reklamefilm som de fleste har sett.

Next

Eksempel på en reklameanalyse av Tine melk

retorisk analyse av reklame

Etterpå fekk elevane prøve seg på ein ny annonse på eiga hand, før dei saman diskuterte verkemiddelbruken i denne annonsen. Reklamefilmens inventio er at Fjordland presenterer produktet sitt gjennom en historie, som trekker inn kjente og kjære figurer fra norske eventyr. Tingene de har med seg ser ikke veldig nytt ut, mer likner mer på sånne typer sekker som de fleste har sett besteforeldrene sine ha liggende på loftet i mange år. Det virker som om det er en sen sommer natt, snart morgen og de er langt fra folk og sjel. På hvilke måter skaper de språklige virkemidlene et positivt inntrykk av det som skal selges? Det er vel egentlig ikke en brødtekst, for den er også slagordet, men den forteller kort at nå kan du kjøpe kvikklunsjm-melkesjokolade. Videre forteller han at han er en av Askelands gode hjelpere, og vi møter noen av disse. Når det gjelder logo og slagord må du se på hva logoen til avsenderen er og hvor ofte det dukker opp i annonsen samt slagordet.

Next